
USG jamy brzusznej
lub po stwierdzeniu nieprawidłowej aktywności enzymów wątrobowych (ALT, AST) we krwi. W „zwykłym” badaniu USG w przypadku stłuszczenia wątroby widoczne jest podwyższenie jej echogeniczności, ziarnista echostruktura, wątroba może być powiększona. Można „na oko” określić stopień stłuszczenia wątroby (lekki, umiarkowany, znaczny) na podstawie
cech obrazu
takich jak widoczność ścian naczyń, głębszych partii narządu czy przepony. Nie jest to jednak metoda precyzyjna- opiera się wyłącznie na obrazie, na który ma wpływ bardzo wiele czynników, np. jakość użytego sprzętu i jego ustawienia, doświadczenie badającego, czy nawet oświetlenie w gabinecie. Czy istnieje wobec tego
wiarygodny sposób oceny stopnia zaawansowania stłuszczenia wątroby w badaniu USG?...
Tak. Aparat w mojej pracowni wyposażony jest w przeznaczoną wyłącznie do tego celu funkcję UGAP (Ultrasound-Guided Attenuation Parameter) pozwalającą na precyzyjny pomiar stłuszczenia wątroby i jego wyrażenie w wartościach liczbowych (metoda ilościowa).
Metoda wykorzystuje fakt zwiększonego osłabiania fali ultradźwiekowej proporcjonalnie do ilości tłuszczu w wątrobie, tj. im większa zawartość tłuszczu, tym większe osłabianie i tym większa wartość liczbowa na otrzymanym wyniku (podawana w dB/cm/MHz). Wynik pomiaru odnosi się do określonej skali i w ten sposób określa stopień stłuszczenia wątroby.
Istotną zaletą uzyskania wyniku w postaci konkretnej wartości liczbowej jest możliwość porównania wyników aktualnych z wynikami z wyjściowego/poprzedniego badania i stwierdzenie czy stłuszczenie wątroby postępuje, utrzymuje się na zbliżonym poziomie, czy cofa się po zastosowanym leczeniu.

